Uspješno organiziran trening za predstavnike Kantonalnih ministarstava

U Sarajevu je 21. decembra 2021. godine u Hotelu HOLLYWOOD održan trening za predstavnike kantonalnih ministarstava zaštite okoliša. Cilj treninga bio je je predstaviti novi Zakon o zaštiti okoliša, Pravilnike i Uredbe koji su urađeni i usvojeni u 2021. godini, u cilju upoznavanja kantonalnih ministarstava sa odredbama istih u cilju njiihove adekvatne primjene na teritorijama i u nadležnosti kantona. Pored toga, trening je služio kao platforma za diskusiju i prikupljanje informacija i mišljenja od strane kantonalnih ministarstava.

 

Trening je zvanično otvorila direktorica REC-a, gđa. Lejla Šuman koja je iskazala zahvalnost Vladi Švedske na ogromnoj podršci koju pruža kako nadležnim institucijama i projektima tako i organizacijama civilnog društva u BiH u oblasti zaštite okoliša.

 

Nakon uvodnog otvaranja, učesnicima se obratio i gdin Stjepan Matić, pomoćnik ministrice za sektor okolišnih dozvola, procjenu utjecaja na okoliš, registar i čiste tehnologije u Federalnom ministarstvu okoliša in turizma koji je istakao da se zakonski okvir u FBiH nije mijenjao dugi niz godina. Sa REC-om nastavljamo raditi na beskrajno važnom NEST projektu kroz koji se pruža tehnička pomoć ministarstvu za izmjenu zakonske regulative, a koji finansira Švedska. Načinili smo velike napore u podizanju transparentnosti u radu, jer smo duboko uvjereni da je potpuna transparentnost podataka prilikom dobijanja svih dozvola najveći korak u uređenju oblasti zaštite okoliša.

Poslije uvodnih izlaganja stručnjaci koji su radili na i izradi propisa i ostali predstavnici Federalnog ministarstva okoliš i turizma iz nadležnih sektora imali su svoje prezentacije.

Nakon prezentacija otvorena je diskusija gdje su učesnici detaljno iznijeli svoja iskustva i mišljenja koja će značajno doprinijeti kvalitetu izrade novih podzakonskih akata koji će biti rađeni u budućem periodu.

 

Trening je završen sa puno novih ljudi, novih izazova a još više ponosa kada smo dobili komentar “Ovo se zove prava reforma okolišnog zakonodavstva”

 

Nastavljamo sa našim aktivnostima i zahvaljujemo Vladi Švedske na podršci.