Okončan projekt AIRQ – 14 organizacija civilnog društva formiralo ZELENI FORUM

U organizaciji Resursnog centra za okoliš, u Sarajevu je danas održavanjem Nacionalnog foruma, koji je okupio brojne predstavnike vladinog i nevladinog sektora iz oblasti zaštite okoliša, okončan projekt „AIRQ – Jačanje uloge organizacija civilnog društva u promoviranju demokratskih principa i postupaka vezanih za SEA/EIA i zaštitu okoliša“, a zahvaljujući podršci dobijenoj u okviru projekta „Misli o prirodi“ koji provodi CPCD uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

„Naš cilj je bio poboljšati upravljanje okolišem kroz umrežavanje i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, kako bi aktivno učestvovali u kreiranju politika u oblasti zaštite okoliša, ali i bili ravnopravni partneri pri donošenju odluka. Sinergijsko djelovanje je moćan alat, jer je svima isti cilj – bolje i odgovornije upravljanje okolišem. Zato smo danas i formalizirali naše zajedničke napore u formiranje Zelenog foruma, potpisivanjem Deklaracije koju je prihvatilo i podržalo 14 organizacija civilnog društva iz cijele BiH a koji se osniva kao platforma za zajedničko djelovanje u cilju zajedničkog rada i kreiranja i provedbe politika zaštite okoliša i očuvanja prirode na svim nivoima u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Lejla Šuman, direktorica REC-a.

Predstavljen je i Pozicioni dokument (Postion paper) o horizontalnom zakonodavstvu i procesu integracija koji će biti dostavljen nadležnim ministarstvima. BiH se danas suočava s brojnim izazovima u oblasti zaštite okoliša, te u gotovo svim poljima koje je potrebno harmonizirati sa zakonima i standardima EU, bilježi vrlo ograničen napredak.

„Naš zakonski okvir se nije mijenjao dugi niz godina. Sa REC-om nastavljamo raditi na beskrajno važnom NEST projektu kroz koji se pruža tehnička pomoć ministarstvu za izmjenu zakonske regulative, a koji takođe finansira Švedska. Načinili smo velike napore u podizanju transparentnosti u radu, jer smo duboko uvjereni da je potpuna transparentnost podataka prilikom dobijanja svih dozvola najveći korak u uređenju oblasti zaštite okoliša“, istaknuo je Stjepan Matić, pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma.

Tokom jednogodišnje implementacije AIRQ projekta, realizovane su brojne aktivnosti s ključnim sagovornicima i partnerima iz vladinog, nevladinog, realnog i medijskog sektora. Kroz već započete nove projekte, usmjerene na jačanje sektora zaštite okoliša, REC ostaje vodeća organizacija koja u BiH zajedno sa svojim partnerima realizira aktivnosti u oblasti zaštite okoliša i očuvanja životne sredine.

ORGANIZACIJE ČLANOVI ZELENOG FORUMA

 1. Prijatelji prirode „EKO ELEMENT“ – Bugojno
 2. Centar za ekologiju i održivi razvoj C.E.K.O.R. – Kakanj
 3. EKO MREŽA – Srebrenik
 4. Udruženje „VIZIJA“ Doboj
 5. Udruženje žena „SRCE I DUŠA“ – Lukavac
 6. Ekološki pokret „EKO MAGLAJ“ – Maglaj
 7. Udruženje za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja „EKOTIM“ – Sarajevo
 8. Centar za razvoj civilnog društva u BiH „CRCD“ – Doboj
 9. Institut za regionalni razvoj „IRR“ Mostar
 10. Omladinski kulturni centar LIPE – Doboj Istok
 11. Centar za ekologiju, obrazovanje i održivi razvoj CEKOOR – Sarajevo
 12. Udruženje za prirode, rijeka i okoliša„EKOPRO“ – Sarajevo
 13. Udruženje „SARA“ – Srebrenica
 14. Resursni centar za okoliš „REC“ Sarajevo

24.08.2021. godine