Održan Prvi regionalni trening u okviru SVAP projekta

U Sarajevu je od 10-11. Oktobra 2023 organiziran PRVI REGIONALNI TRENING na temu “Jačanje regionalne suradnje za procjenu stanja riječnog sliva i upravljanje vodama na Zapadnom Balkanu” kroz projekat “Brza procjena vodnih slivova na Zapadnom Balkanu”, a koji finansira  Američka agencija za šumarstvo / Odjeljenje za poljoprivredu.

Učesnici treninga bili su predstavnici općina i okolišnih OCDa iz Albanije, BiH, Crne Gore , Sjeverne Makedonije i Kosova uz prisustvo donatora (predstavnika Američke agencije za šumarstvo – Odjeljenja za poljoprivredu)

Trening je imao za cilj:

  • Predstaviti aktivnosti i iskustva u zemljama Zapadnog Balkana u upravljanju vodama na lokalnom nivou
  • Predstaviti iskustava u dobrom upravljanju zaštićenim područjima (koji u svom obuhvatu imaju vodne resurse)
  • Predstaviti iskustva i alate koji se primjenjuju u SAD-u na loklanom nivou
  • Umrežavanje među interesnim stranama na regionlanom nivou u cilju planiranja zajedničkih budućih aktivnosti

 

O aktivnostima i alatima koje se u ovoj oblasti primjenjuju u SAD upoznali su nas Gđa. Kelsey Aho (Voditeljica programa za riječne slivove za Evropu i Evroaziju)  i Gdin. Voislav Todorov (Regionalni koordinator projekta za Balkan).

Stanje u FBiH i pravni okvir u oblasti zaštite prirode i upravljanja vodama predstavila je Gđa. Zineta Mujaković ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

O iskustvima u upravljanju vodama na lokalnom nivou govorili su predstavnici općina iz gore navedenih zamalja.

Učešće okolišnih OCDa u procesima donošenja okolišnih odluka i inicijative za dobro upravljanje vodama predstavili su nam suradnici iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luke .

Drugi dan bio je posvećen upravljanju vodama i zaštićenim područjima. Naš domaćin bila je KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo i Gđa. Denisa Dedić. U sklopu treninga posjetili smo zaštićeno područje Spomenik prirode Vrelo Bosne i testirali praktičnu primjenu SVAP alata.

Polaznici treninga razmijenili su iskustva u primjeni najboljih praksi za upravljanje vodama na lokalnom nivou i upoznali se sa SVAP alatom koji će im u budućnosti koristiti za učinkovitije upravljanje vodama u lokalnim zajednicima.