COP 15 – Prvi dio Konvencije Ujedinjenih Naroda o biodiverzitetu – Usvojena Kunming deklaracija

Na Sastanku stranaka na visokom nivou, prvom dijelu 15. sastanka Konferencije stranaka (COP15) Konvencije Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti, usvojena je Kunming deklaracija.
Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena Federalnom ministricom okoliša i turizma gospođom Editom Đapo prisustvovala je ovom historijski važnom sastanku, na kojem se ministrica obratila u ime Bosne i Hercegovine.

Kunming deklaracija, najnoviji globalno priznati sporazum o biološkoj raznolikosti, poziva na hitnu i integriranu akciju za transformacijske promjene za prirodu i ljude kako bi se zaustavila tekuća kriza biološke raznolikosti. Dokument je dostupan na linku: https://www.cbd.int/doc/c/9c06/4639/c6170066e6b3dcd9acf7926e/cop-15-05-add1-en.docx
Ovaj dokument pokazuje da su glavni izravni pokretači gubitka biološke raznolikosti “promjena korištenja kopna/mora, prekomjerna eksploatacija, klimatske promjene, zagađenje i invazivne strane vrste”. Dokument naglašava hitnu potrebu za integriranim djelovanjem radi sinergije prirode i ljudi, “gdje se bioraznolikost čuva i koristi održivo, a koristi koje proizlaze iz korištenja genetskih resursa dijele se pošteno i pravedno, kao sastavni dio održivog razvoja.” Deklaracija se bavi ključnim elementima potrebnim za uspješnost Globalnog okvira nakon 2020. godine: uključivanje biološke raznolikosti u cjelokupno odlučivanje; postupno ukidanje i preusmjeravanje štetnih subvencija; jačati vladavinu prava; priznajući puno i učinkovito sudjelovanje naroda i lokalnih zajednica te osiguravanje učinkovitog mehanizma za praćenje i pregled napretka.

Svjetski lideri obećali su preokrenuti “trenutni gubitak biološke raznolikosti i osigurati da se bioraznolikost stavi na put oporavka najkasnije do 2030. godine, prema potpunoj realizaciji vizije “Živjeti u skladu s prirodom do 2050. godine”. Također su se obvezali povećati “pružanje financijske, tehnološke i podrške izgradnji kapaciteta zemljama u razvoju za provedbu globalnog okvira bioraznolikosti nakon 2020. godine u skladu s odredbama Konvencije”. Globalni fond za okoliš (GEF) u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNEP) je najavio spremnost da hitno alocira finansijska sredstva i ljudstvo kako bi se dostigli ciljevi Globalnog okvira za biodiverzitet poslije 2020. godine. Pojedine vlade iskazale su također svoje opredjeljenje da alociraju više sredstava na globalnom nivou za očuvanje biodiverziteta i dostizanje ciljeva Globalnog okvira.
Predsjednik Republike Kine, gospodin Xi Jinping je najavio osnivanje Kunming fonda za potporu Globalnog okvira za biodiverzitet poslije 2020. godine za čije potrebe će Republika Kina alocirati 232.47 miliona dolara.

Ovogodišnja konferencija se održava u dva dijela. Prvi dio se održava virtualno uslijed pandemije COVID19 virusa i ima za cilj izraditi akcijske planove za sljedećih 10 godina u smislu očuvanja prirodnog bogatstva Planete. Drugi dio zakazan je za period od 25. aprila do 8. maja 2022. godine, gdje se zemlje trebaju dogovoriti o globalnom okviru bioraznolikosti nakon 2020. godine., a koji će se održati u Kunmingu u prisustvu svih predstavnika stranaka.

Prema izvještaju Svjetskog fonda za divlje životinje Living Planet 2020, globalni gubitak biološke raznolikosti je dosegao kritičnu tačku. Izvještaj je otkrio prosječno smanjenje veličine populacije sisara, ptica, vodozemaca, reptila i riba u prosjeku za 68 posto između 1970. i 2016. Također je istaknuto smanjenje od 94 posto u tropskim podregijama Amerike, što je najveći pad zabilježen u odnosu na bilo koji dio svijeta.

Sažetak zaključaka Sastanka stranaka na visokom nivou se nalazi na linku : http://www.cbd.int/meetings/COP-15-HLS